Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması, Türkiye'nin bağımsızlığını pekiştiren önemli bir belgedir. 1923'te imzalanan bu antlaşma, Türkiye'nin uluslararası alanda tanınmasını sağlamış, kapitülasyonları kaldırarak ekonomik bağımsızlığına zemin hazırlamıştır. Ayrıca, Türk-Yunan nüfus mübadelesi gibi kritik konulara da çözüm getirmiştir.
Lozan Barış Antlaşması
20 Ağustos 2024
Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ve Yugoslavya temsilcileri arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Lozan Antlaşması'nın yazılması için düzenlenen Lozan Barış Konferansı sekiz ay sürmüştür. Konferans dönemi, TBMM Hükümetinin Türk halkı için kayıtsız şartsız bağımsızlık talebi nedeniyle uzun ve sert geçmiştir. Görüşmelerde Türkiye'yi İsmet Paşa temsil etmiştir.

Sevr Antlaşması ve Milli Mücadele


Birinci Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri tarafından Osmanlı Hükümetine imzalatılan Sevr Antlaşması, Türk egemenliğini ciddi şekilde sınırlayan hükümler içeriyordu ve devleti neredeyse haritadan silmişti. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan Milli Mücadele ile Türk milleti savaş meydanlarında önemli zaferler kazanarak hakkını ve bağımsızlığını savunmuş, Lozan Barış Antlaşması ile bunu siyasi ve hukuki alanda tescil ettirmiştir.

Lozan Barış Antlaşması'nın Önemi


Türk milletinin mücadelesinin dünya kamuoyundaki kabulü birçok açıdan önemlidir. Lozan Barış Antlaşması ile öncelikle, Türkiye'nin bağımsız ve eşit bir devlet olarak dünya kamuoyu tarafından kabul görmesi sağlanmıştır. Lozan Antlaşması ile Misak-ı Milli hedeflerine büyük ölçüde ulaşılmıştır. Osmanlı Devleti tarafından Avrupa devletlerine verilen kapitülasyonlar, bu devletlerin elde ettikleri ayrıcalıkların yanı sıra, devletin ekonomisine ve iç işlerine karışmasına da izin veriyordu. Kapitülasyonlar konusu, Lozan Barış Konferansı boyunca tartışılmış ve sonunda tüm kapitülasyonların kaldırılması, Osmanlı Devleti'nden kalan borçların ise ödenmesi kararlaştırılmıştır. Bu açıdan bakıldığında, Lozan Barış Antlaşması'yla Türkiye ekonomik bağımsızlığını da kazanmıştır. Ayrıca, Lozan Barış Antlaşması, yüz yıllar süren Türk-Yunan çatışmalarını da sona erdirmiş ve iki ülke arasında bir denge kurulmasını sağlamıştır.

Lozan Barış Antlaşması'nın Kalıcılığı


Birinci Dünya Savaşı sonunda galip gelen ülkeler tarafından, mağlup olan ülkelere dikte ettirilen yaptırımlar İkinci Dünya Savaşı'nın zeminini hazırlamıştır. Lozan Barış Antlaşması'nda, karşılıklı pazarlıklarla barışın güvencesini oluşturan bir düzenleme de yapılmıştır. Bu sebepten dolayı savaşı bitiren antlaşmalar içinde halen yürürlükte olan tek antlaşma Lozan Barış Antlaşması'dır. Bunun nedeni, Türkiye Cumhuriyeti'nin barıştan yana bir tutum gözetmesi ve Atatürk'ün belirlediği 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ilkesine sadık kalarak Lozan Barış Antlaşması'nın hükümlerini uygulamasının rolü büyüktür.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Temel Nitelikleri

Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, Lozan Barış Antlaşması'nda da yer almıştır. Buna göre, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bir bütün oluşturan Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan ve vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye'de yaşayan Hristiyan ve Musevi azınlıkların mal, mülk ve ibadet hakları da güvence altına alınmıştır.

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi

Lozan Barış Antlaşması ile ayrıca Türkiye ve Yunanistan arasında bir nüfus mübadelesi yapılmasına da karar verilmiştir. Buna bağlı olarak 1924 yılında bir milyon Rum Türkiye'den Yunanistan'a geçerken, beş yüz bin Türk de Yunanistan'dan Türkiye'ye geçmiştir.

Lozan Barış Antlaşması'nda Çözümlenen Konular

Lehimize Çözümlenen Konular
  • Bütün kapitülasyonlar kaldırılmış, böylece ekonomik bağımsızlığın kazanılması yönünde önemli bir adım atılmıştır.
  • Türkiye hiçbir devlete savaş tazminatı ödememiştir. Buna rağmen Yunanistan verdiği zararın karşılığı olarak Karaağaç'ı Türkiye'ye vermiştir.
  • Azınlıklar konusunda ödün verilmemiştir.
  • İstanbul'un İtilaf devletlerince boşaltılması sağlanmıştır.
  • 1936'da Boğazlar, 1939'da da Hatay sorunu Misak-ı Milli'ye uygun bir şekilde lehimize olarak çözüme kavuşturulmuştur.
Aleyhimize Çözümlenen Konular
  • Batı Trakya Yunanistan'a bırakılmıştır.
  • On iki ada bir daha alınamamıştır.
  • Osmanlı Devleti'nden kalan borçların Türkiye Cumhuriyeti tarafından ödenmesi kararlaştırılmıştır.
Çözümlenemeyen Konular

Lozan Barış Antlaşması'nda çözüme kavuşturulamayan tek konu Musul Meselesidir. Bu yüzden Irak sınırı çizilememiştir. Ayrıca Boğazlar Komisyonu da milli egemenliğimizi sınırlayan bir unsur olmuştur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Orhan ÇEKER 08 Nisan 2024 Pazartesi

Maddeleri nelerdir ? Niçin yazmıyorsunuz.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Orhan ÇEKER Bey, bu konuyla ilgili maddeleri yazmamış olmamız bir eksiklik olmuş. Sizin için en kısa zamanda gerekli bilgileri ekleyeceğiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

2. Cevap
cevap
Hüsnügül

Merhabalar, Lozan Barış Antlaşmasının bazı önemli maddeleri şunlardır:

1.Boğazlar sivil olan gemi uçaklara açık bir hale geldi. Daha sonra bu madde Montrö Boğazlar Anlaşmasında değiştirilmiştir.

2.Kapitülasyonlar tamamen kaldırıldı.

3. Bozcaada ve Gökçeada özerk olacaktı. Diğer Ege Adaları İtalyaya verildi.

4.Osmanlının borçları Osmanlıdan ayrılan devletlere pay edildi.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Lozan Antlaşması Ne Zaman Bitiyor
Lozan Antlaşması Ne Zaman Bitiyor
Lozan Antlaşması Maddeleri ve Sonuçları
Lozan Antlaşması Maddeleri ve Sonuçları
Lozan Antlaşması Gizlenen Maddeleri Nelerdir?
Lozan Antlaşması Gizlenen Maddeleri Nelerdir?
Lozan Antlaşması 2023 Konuları ve Maddeleri
Lozan Antlaşması 2023 Konuları ve Maddeleri
Lozan Antlaşması Tarihi ve Maddeleri
Lozan Antlaşması Tarihi ve Maddeleri